Un weekend cît un an, la Bruxelles

Sfîrșit de Noiembrie, frig, ploaie, zăpadă, un zbor cu peripeții, mulți moldoveni interesanți și multe planuri de viitor – tot acest mix pe fundal belgian. Cam așa ar arăta un scurt trailer al filmului de o zi și două nopți petrecute recent în capitala Uninii Europene.

În urma acestei interacțiuni, au rămas în urmă multe amintiri și o listă lungă de contacte noi. Cel mai prețios lucru generat de sesiunile de lucru din cadrul Programului Diaspora-NET, desfășurat sub egida International Republican Institute, a fost construirea de conexiuni între diasporele moldovenești ale diferitor state din Europa de Vest. În sfîrșit, a început a se contura sentimentul că moldovenii de pretutindeni încep să se coaguleze și să se alinieze unui scop comun: a face lucruri frumoase pentru Republica Moldova prin intermediul unei rețele diasporale bine structurate.

Un weekend cît un an, deoarece s-a muncit mult, au fost ascultate multe voci și a curs multă cerneală.

Voi vă puteți imagina o rețea diasporală a moldovenilor din toată lumea?

Credeți că ar fi posibilă lobarea intereselor Republicii Moldova pe la porți mari, pe calea unei rețele diasporale? Unii oameni cu viziuni cred lucrul acesta, iar exemplul diasporelor multor altor națiuni o confirmă.

Actualmente, cel mai dureros adevăr referitor la diaspora moldovenilor este fărîmițarea și divizarea acesteia ca atribute de bază. Se urmărește pe termen lung transformarea DIASPOREI într-un organism, care să răspundă impulsurilor și strigătelor de ajutor venite de acasă, în mod organizat.

Moldovenii aflați peste hotare, mai tarziu sau mai devreme încep a se căuta unul pe celălalt și a forma mici comunități, care să le dea valorosul simțămînt de apartenență. Nu este nimic greșit în a te integra în cultura și cutumele statelor gazdă, îndeosebi dacă reîntoarcerea acasă nu se mai pune în discuție. Este însă tristă și deloc constructivă lipsa de participare și implicare în activitățile diasporei din țara în care v-ați stabilit.

Am plecat de acasă, mulți dintre noi cu multe frustrări. Am mocnit în noi poate idei de genul „Să fac ceva pentru cei de acasă? Dar ce a făcut Moldova pentru mine cînd nu am mai avut opțiuni și a trebuit să plec?”. Vine o zi, cînd veți depăși starea aceasta, iar rațiunea și conștiința vă va dicta să fiți eroi ai propriilor voastre povești pînă la capăt.

Ce folos că suntem mulți, harnici și peste tot, dacă ne este jenă să ne căutăm unii pe alții și să ne cooptăm în proiecte și inițiative de la cele mai mici la proiecte cu răsunet …

Limităndu-ne la a exista în propriul pătrățel și a activa doar în raza unui cerc mic de contacte, ne scade din potențialul pe care l-am avea activînd alături de un grup cu voce și cu reprezentanță numerică mai mare.

Da, a face parte din diaspora activă nu este un job cu salariu și fișă de post! Activitățile de genul se răsplătesc de cele mai multe ori doar cu un „mulțumesc” și o strîngere de mînă.

Dar tocmai aceasta este și ideea. Acasă nu putem veni, dar de aici de unde suntem, putem contribui.

Dacă ți-a dat Providența oportunitatea să ai niște contacte cu potențial, folosește-le!

Lasă-i să știe că vii din Moldova și că ai o idee frumoasă pentru țara ta, dar ai nevoie de suportul lor pentru a o realiza.

Nu-i ocoli pe ai tăi, indiferent dacă ești în Austria, Franța, Belgia, Marea Britanie, etc. Caută-i și făcînd abstracție de orgoliu și alte apucături, rămîneți în contact.

Noi, DIASPORA, suntem o resursă. Nu vă faceți vocea auzită doar atunci cînd sunteți chemați să votați.

DIASPORA are superputerea de a face schimbări de la distanță. Aproape invizibilă și totuși prezentă.

Lasă un comentariu